Loading...
Antikvariat je zakladnica knjig vseh starosti

Antikvariat je zakladnica knjig vseh starosti

Prav gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste si želeli v knjižnici izposoditi knjigo, pa je niso imeli ali pa so bili vsi izvodi zasedeni. Morda ste želeli knjigo kupiti v knjigarni, pa je ni bilo več v ponudbi, ali pa ste celo načrtno, a neuspešno iskali nek izvod, da bi dopolnili svojo knjižno zbirko. Rešitev za vse te težave se skriva v obisku antikvariata – tam boste našli starejše in novejše, bolj ali manj redke, rabljene in skoraj nove knjige ter še množico drugih knjig, ki vas bodo prav gotovo navdušile s svojimi zgodbami in vsebino.

V čem je posebnost antikvariata?

Antikvariat je knjigarna, lahko v fizični obliki ali na spletu, ki se ukvarja s trgovanjem z najrazličnejšimi rabljenimi, bolj ali manj starimi ter redkimi knjigami. Tam odkupujejo in prodajajo vse vrste knjig, ki jih dobijo v roke. Od klasične knjigarne se razlikuje tudi v tem, da vsak antikvariat po svoje formira cene, vendar so te po navadi vsaj za četrtino nižje kot v knjigarnah. Seveda za redke tiske veljajo nekoliko drugačna pravila, saj lahko take knjige dosegajo precej višje cene, kot so jih imele v redni prodaji v knjigarni, in to prav zaradi njihove posebnosti.

Kakšne knjige je mogoče dobiti v antikvariatu?

Antikvariat ponuja leposlovje, strokovno literaturo, različne priročnike, vodnike, enciklopedije, atlase, otroško in mladinsko literaturo ter vse druge knjige, ki jih antikvarji dobijo v roke. Knjigo, ki jo odkupijo, najprej pregledajo, ocenijo njeno približno starost, jo umestijo v posamezno obdobje, nato pa na podlagi ponudbe in povpraševanja, aktualnosti in ohranjenosti knjige določijo njeno vrednost oz. prodajno ceno ter jo pripravijo na nadaljnjo prodajo. Današnje bralne navade ljudi so se v primerjavi s preteklostjo precej spremenile – po navadi si niti ne vzamemo več dovolj časa za branje, ali pa ne vemo, kaj bi izbrali. V antikvariatu lahko na enem mestu hitro najdete veliko bolj pestro izbiro knjig, kot je na voljo v knjigarnah. Tam ponujajo le novejše in aktualne knjige, antikvariat pa je pravi naslov tudi za vse zbiralce knjig in tiste, ki iščejo posebne naslove, ki jih v redni prodaji zaradi različnih razlogov ni mogoče dobiti.

Poslanstvo antikvariata je ohranjanje knjig in njihovo posredovanje novim bralcem

Veliko starejših knjig dandanes posamezniki npr. ob selitvah, pospravljanju podstrešja, ob dedovanju ali drugih priložnostih največkrat zavržejo, saj jih ne poznajo oz. se ne zavedajo, kakšna je njihova prava vrednost. Pri tem ne gre le za denar, ki bi jih lahko iztržili zanje, če bi jih prinesli v antikvariat, temveč predvsem za njihovo simbolno vrednost. Vrednost takih knjig je v smislu ohranjanja kulturne dediščine, zgodovinskih zapisov, spominov in v odkrivanju pomembnih malenkosti, ki jih pri novih knjigah ni.

V rabljeni knjigi vas lahko preseneti na roko napisano posvetilo, opombe o prebranem na robovih posameznih strani, skice, risbice ali kakršni koli drugi unikati, ki so jih v knjige zapisali ljudje, ki so imeli knjigo v rokah pred vami. Poslanstvo in naloga antikvariata je zato tudi reševanje teh dragocenosti pred pogubo, pred tem, da bi knjige pristale v smeteh, uničene, za vedno pozabljene ali izgubljene. Po drugi strani lahko v antikvariatu pustite povpraševanje po določeni knjigi ali knjigah, če iščete kaj točno določenega, in si tako olajšate dolgotrajno iskanje, saj vas obvestijo, ko je knjiga na voljo. Raznolikost dela v antikvariatu ne pozna meja – to je prostor izmenjave knjig, kjer so te skrbno shranjene in čakajo naslednjega kupca, da jim vdahne novo življenje.

Navigacija
×

Košarica

Naročite še izdelke v vrednosti 50.00  in pridobite brezplačno poštnino.